24.8.2022 IZVEDLI SMO ZAKLJUČNO KONFERENCO PROJEKTA KOC TURIZEM II

Na osnovi dejstva, da smo še vedno v poletni turistični sezoni, se je dogodek odvil preko spleta in pred zaslone privabil ključne akterje projekta, ki se po treh letih uspešno zaključuje. Pozdravni nagovor je izvedel vodja projekta, Igor Škrinjar (Sava Turizem, d.d.) ki se je spomnil mnogih izzivov in ovir, ki so jih projektu prinesla zadnja tri leta, saj ob prijavi nihče ni računal na pandemijo, še manj na sedemmesečno zaprtje gostinskih obratov. Navdihujoče besede projektu je namenil tudi skrbnik na Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu RS, Vladimir Milovanović, ki je med drugim povedal, da je v pripravi za začetek prihodnjega leta nov razpis za kompetenčne centre, kar je vse zbrane seveda zelo navdušilo.

Na zaključni konferenci je Urška Iršič (Forum Media, d.o.o.) iz projektne pisarne podrobneje predstavila tudi dosežene kazalnike in najbolj ponosni smo na dejstvo, da nam je število začrtanih vključitev v letu 2019 uspelo celo preseči. Najuspešnejši mesec po porabi sredstev je bil v tem projektu oktober 2021, najuspešnejši mesec glede na število vključitev pa junij 2021, ko smo izvedli tudi prvo skupno usposabljanje v obliki spletne konference. Na dogodku sta bili podrobneje predstavljeni tudi dve dobri praksi; doc. dr. Aleš Semeja je predstavil primer Adria Ankaran in Mojca Črešnar primer Hotela Leonardo iz Slovenske Bistrice. Podjetja so omenila tudi priporočilo, da bi si v prihodnje morda želela še več avtonomnosti za projektno pisarno pri razdeljevanju že dodeljenih sredstev med konzorcijskimi podjetji. Dr. Nataša Artič, direktorica zavoda SEIC Ptuj, ki je bila tudi moderatorka dogodka pa je predstavila vrstno možnosti in spletnih naslovov, kje lahko turistična podjetja tudi v prihodnje razvijajo kompetence. Za udeležence konference je bilo predstavljeno tudi posebno darilo- to je enomesečna brezplačna uporaba tečaja iz najbogatejše knjižnice video posnetkov za področje hotelirstva LobsterInk, ki jih lahko uporabljajo za neomejeno število udeležencev mesec dni.

Prav posebne minute pa so bile namenjene tudi zelo pomembnim besedam zahvale, tako celotnemu konzorciju, kot skrbniku g. Milovanoviću, kakor tudi posamezniku, ki se je v okviru tega projekta največ usposabljal. Zbral je kar 177 ur usposabljanj v treh letih in to je Mitja Jus, direktor TJS, d.o.o. Prav tako posebno priznanje prejme podjetje Sava Turizem, d.d. za največje število vključitev v projektu. Omenjeni pa so bili tudi izobraževalci, ki so strmeli h kakovostnim izvedbam in krepitvi kompetenc, med katerimi posebno priznanje prejmeta tudi Tela Vital, d.o.o. in Zavod Seic Ptuj. Zavod Seic Ptuj se bo tudi v prihodnje trudil krepiti vlogo nacionalnega trening centra za turizem, ki jo je dobil že ob zaključku prvega KOC Turizem projekta, v tem pa jo je še dodatno potrdil in utrdil, zato vabljeni, da še kdaj pogledate na spletno stran in preverite ali smo v času, ko čakamo nove projektne razpise morda za vas pripravili še kakšno zanimivo informacijo ali ponudbo. Vabljeni tudi na www.seic.si

Konferenca pa je v drugem delu ponudila tudi posebno delavnico in z njo veliko razgibanih minut in aktivnega razpravljanja na temo prednosti in slabosti usposabljanj na daljavo. Delavnico sta izvajala mag. Tea Miška in Tilen Abraham iz Tela Vital, d.o.o. in z izvedbo navdušila zbrane udeležence. Predvsem zaključek je bil pomemben, saj je bila ključna ugotovitev, če je že Zoom usposabljanje, naj bodo vsaj udeleženci v učilnicah povezani in ne vsak pred svojim ekranom v pisarnah, slednje je za usposabljanje preveč tvegano, saj je veliko faktorjev, ki zmotijo proces izvedbe, v učilnici pa je več povezanosti med udeleženci, le izvajalec je namesto v 3D zgolj v 2D formatu.

V zaključni besedi so bila predstavljena še nekatera razmišljanja anketirancev iz aprila 2021, ko smo jih povprašali kaj menijo o projektu in kaj nasploh jim pomeni razvoj kompetenc… Zaključili smo z ugotovitvijo, da vsaka manj razvita kompetenca pomeni večji napor pri delu, od zaposlenega zahteva več truda in prizadevanj, zato smo se razšli složno z zavezo, da še naprej delujemo na področju razvoja kompetenc in tudi v prihodnje še naprej izvajamo tudi promocijo slednjih. Za vse dodatne informacije kontaktirajte urska.irsic@zfm.si

Upamo, da se kmalu vidimo v novem podobnem projektu… Hvala, da ste nas spremljali…

16.8.2022 VABILO NA SPLETNO ZAKLJUČNO KONFERENCO DOGODKA KOC TURIZEM II

Projekt KOC Turizem II se zaključuje konec tega meseca. Projektno partnerstvo in ostala zainteresirana javnost je vabljena, da se udeleži spletnega dogodka z zanimivimi predstavitvami in podatki o izvedenih projektnih vsebinah. Pred nami je zanimivo druženje, ki bo potekalo v torek, 23. 8. 2022 med 10.00 in 13.30 uro, kjer vam bomo prestavili tudi vrsto dobrih praks na temo usposabljanj kadrov v turizmu. Predvsem pa bomo poiskali odgovore kako usposabljati v prihodnje in kakšni so izzivi izobraževanja na daljavo. Vabljeni.

Prijave zbiramo na povezavi: https://forms.office.com/r/HAMhUw5CSp

20.6.2022 ODPOVED JUNIJSKEGA TERMINA ZAKLJUČNEGA DOGODKA V PROJEKTU KOC TURIZEM II

Spoštovani, dogodek se odpoveduje za datum 22. 6. 2022 in se prestavi na 23. 8. 2022. Več informacij sledi po 16.8.2022, vi pa le hitro rezervirajte nov termin od 10.00 ure naprej.

Želimo vam lepo in uspešno poletje.

9.6.2022 VABIMO NA ZAKLJUČNI DOGODEK V PROJEKTU KOC TURIZEM II

Pred nami je zanimivo druženje v Grand hotelu Primus na Ptuju, ki bo potekalo 22.6.2022 med 10.00 in 15.00 uro, kjer vam bomo prestavili tudi tri zanimive sodobne učne metode v izobraževanju odraslih ter z vami podelili vrsto dobrih praks na temo usposabljanj kadrov v turizmu. Vabljeni.

Prijave zbiramo na povezavi: PRIJAVA

6.5.2022 VABIMO NA SKUPNA USPOSABLJANJA V MAJU

Poletna sezona je pred vrati in tri torke zaporedoma vam ponujamo brezplačne izobraževalne vsebine na temo: KAKO NAVDUŠITI NAŠEGA GOSTA?

Prijave zbiramo na valentina.miroci@sava.si

15.4.2022 VESELE IN USPEŠNE PRAZNIKE

Pred nami so dnevi, ki so prvi pokazatelj uspešnosti poletne turistične sezone. Letos so velikonočni in prvomajski prazniki precej skupaj pa se zato turističnim ponudnikom obeta dober obisk. držimo pesti za vesele praznike in uspešni uvod v poletno sezono povsod po Sloveniji.

8.3.2022 DRAGE DAME VSE NAJBOLJŠE OB DNEVU ŽENA

V turizmu imajo ženske številčnejšo vlogo. Že leta 2008 je Svetovna turistična organizacija objavila Akcijski plan za spodbujanje žensk s pomočjo turizma s katerim se je zavezala, da bo igrala vodilno vlogo v poslovnem usposabljanju žensk v turističnem okolju. Turizem lahko pozitivno prispeva k usposabljanju žensk, k spodbujanju ženskega dostojanstva in nasploh k vlogi žensk na delovem mestu.

Vsem ženskam, in še posebej vsem, ki so povezane s turizmom – čestitamo ob prazniku.

7.3.2022 NAJAVLJAMO: KONEC MESECA – SEJEM ALPE ADRIA V LJUBLJANI

Obveščamo Vas, da bo letos med 23. in 26. marcem v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču potekal že 32. sejem za zeleni, aktivni turizem.

28.2.2022 ŽELITE TA ČAS PRED POLETNO TURISTIČNO SEZONO KREPITI KOMPETENCE KADRA s pomočjo pametnih naprav?

Spoštovani partnerji in vsi zainteresirani za usposabljanja kadrov v turizmu. Na kratko vam predstavljamo možnost strokovnih mikrotreningov na področju turizma, kjer se zaposleni usposabljajo preko pametnih naprav (računalnik, tablica, pametni telefon). Vsebine lahko izberete iz obstoječe ponudbe med več kot 50 tematikami, prav tako pa lahko pripravite vaše pravilnike in interen učne vsebine v obliko mikrotreninga, ki je dostopen kjerkoli, kadarkoli, le dostop do spleta potrebujete. Za več informacij kontaktirajte: tajnistvo@seic.si

Ne pozabite, da ostajamo na razpolago za vse dodatne informacije ter predvsem, da vas motiviramo in spodbujamo na poti razvoja kompetenc kadrov v turizmu. Vaša projektna pisarna.

9.2.2022 RAZVIJAMO SKUPAJ KOMPETENCE V GOSTINSTVU IN TURIZMU

Spoštovani partnerji in vsi zainteresirani za usposabljanja v okviru KOC Turizem II. Čeprav nas je epidemija ujela v ponovni primež in je veliko sodelavcev bolniško odsotnih, verjamemo in upamo, da se prav v teh dneh ukvarjate z načrtovanjem in izvajanjem usposabljanj, saj bo velika noč kmalu tukaj in upamo, da bo letošnja sezona zelo pestra in aktivna. Ne pozabite, da ostajamo na razpolago za vse dodatne informacije ter predvsem, da vas motiviramo in spodbujamo na poti razvoja kompetenc kadrov v turizmu. Vaša projektna pisarna.

31.1.2022 KOC UČNE MINUTE OSVEŽENE S TEMATIKO DIGITALNIH KOMPETENC

Ker smo na decembrski spletni konferenci obravnavali krepitev digitalnih kompetenc na področju gostinstva kot tudi turizma vas obveščamo in ponovno vabimo, da pogledate nove učne minute v zavihku KOC UČNE MINUTE. Vsega skupaj smo objavili že 25 video posnetkov v okviru KOC Turizem učnih minut.

3.1.2022 želimo vam… SREČNO IN KOC LETO 2022

23.12.2021 VOŠČILO

17.12.2021 IZVEDLI SMO 2. KOC TURIZEM SPLETNO KONFERENCO

Dne 16. 12. 2021 se je odvila 2. spletna strokovna KOC konferenca na temo: »Prihodnost razvoja kompetenc za zagotavljanje zadovoljstva gostov – vpliv pandemije in digitalizacije na razvoj kompetenc v turizmu«.

Obravnavali smo krepitev digitalnih kompetenc tako na področju gostinstva kot tudi turizma. Slušateljem se je predstavila vrsta govorcev, iz najrazličnejših področij dela in z njimi delila svoje vtise o obravnavani temi. Veliko je bilo povedno o dobrih in slabih praksah v odnosu do gosta, kakor tudi delitev zabavnih anekdot. Vse se je vrtelo okrog digitalizacije, ki naj bi bila po besedah Vladimirja Milovanovića, našega skrbnika KOC projekta,  med drugim tudi beseda desetletja

Poglejte video utrinek iz prispevka Vladimirja Milovanovića na KOC Turizem spletni konferenci

Seveda nismo mogli mimo aktualne tematike- pandemije, ki nas je prisilila, da smo svoje postopke in delo prilagodili okvirjem odlokov in novih pravil, ki veljajo v teh časih. Spregovorili smo tudi o premnogih izzivih, ki jih pandemija prinaša, ter kako se z njimi spopadamo  tudi s pomočjo digitalizacije. Predvsem pa smo v zaključnem delu predstavili in napovedali vrsto digitalnih metod usposabljanj, ki prihajajo v letu 2022 v Slovenijo…

Več o konferenci- pišite na: urska.irsic@zfm.si

8.12.2021 VABLJENI NA 2. KOC TURIZEM SPLETNO KONFERENCO –

OBJAVLJAMO PROGRAM KONFERENCE

30.11.2021 VABLJENI NA 2. KOC TURIZEM SPLETNO KONFERENCO

Prijavo na konferenco oddate tukaj.

10.11.2021 KOC TURIZEM NAPOVEDUJE 2. KOC TURIZEM SPLETNO KONFERENCO

Še zelo živ je spomin na našo prvo junijsko spletno KOC Turizem konferenco, kjer smo se v zaključku poslovili z besedami, da se v decembru ponovno vidimo.

Druga spletna konferenca bo obravnavala krepitev digitalnih kompetenc v turizmu in do konca meseca novembra vabimo vse, ki imate kakšen primer dobre prakse na področju digitalizacije v turizmu in ste ga pripravljeni deliti z nami ter ga predstaviti slušateljem, da nas kontaktirate na: urska.irsic@zfm.si

Ne pozabite v koledar zabeležiti datuma konference: 16. 12. 2021 med 10.00 in 13. 30 uro -vidimo se po Zoom povezavi.

14.10.2021 KOC TURIZEM SE PREDSTAVI NA GOSTINSKO TURISTIČNEM ZBORU 2021 V POSTOJNI

Turistični delavci in zanesenjaki so se letos od 12.10 – 14.10.2021 zbrali na že 68. gostinsko turističnem zboru Slovenije, ki ga organizira Turistično gostinska zbornica Slovenije, ki je prav tako partner v KOC Turizem konzorciju, in tako je tudi KOC obiskal GTZ 🙂

27.9.2021 ČESTITKE OB SVETOVNEM DNEVU TURIZMA

Tema letošnjega svetovnega dneva turizma, ki ga praznujemo vsako leto 27. septembra, je »Turizem za vključujočo rast«. Z željo, da čim prej premagamo pandemijo covid-19 in njene gospodarske posledice tudi skozi izobraževanja krepimo in razvijamo turizem. Razvoj kompetenc v turizmu je ključna aktivnost in ostaja v trendu tudi v prihodnje. Nova realnost nam je prinesla nove izzive in nove potrebe po osvajanju aktualnih veščin na področju turizma. Ali ste že naredili načrt usposabljanj do konca tega leta ali že celo načrt za prihodnje leto?

Čestitke vsem turističnim delavcem ob svetovnem dnevu turizma.

23.8.2021 POLETJE JE ČAS ZA PRIPRAVE NA JESENSKA USPOSABLJANJA

SPOŠTOVANI PARTNERJI V PROJEKTU KOC TURIZEM 2

Četudi smo trenutno v obdobju, ko naša dejavnost deluje na polno in je turizem zaživel v polni meri sploh na Obali in v termalnih destinacijah, pa bi vas želeli tudi spomniti, da prihaja počasi s koncem avgusta tudi jesen, ki je glede na epidemiološke razmere precej negotova.

Ob tej priložnosti bi Vas želeli obvestiti, da razmišljate o usposabljanjih, tudi v obliki webinarjev in, da predvsem načrtujete še vse aktivnosti, ki bi jih glede usposabljanj izvedli do konca leta.

Radi bi vas spomnili, da prepoznate potrebe po usposabljanju in morda vam bo v pomoč tudi strokoven nasvet

KAKO PREPOZNATI POTREBE PO USPOSABLJANJU

 Prepoznavanje potreb po usposabljanju

»Če želimo vedeti, ali v resnici obstajajo potrebe po usposabljanju, moramo pojem najprej opredeliti. Potrebe po usposabljanju so razlika med znanjem, spretnostmi in drugimi osebnostnimi lastnostmi, ki se lahko razvijejo z usposabljanjem in so potrebne za uspešno opravljanje nekaterih dejavnosti in funkcij, in tistim znanjem, spretnostmi in osebnostnimi lastnostmi (v ožjem pomenu stališči, vrednotami, navadami), ki jih zaposleni že imajo« (Miglič, 2002, str. 36).

V javni upravi so usposabljanja potrebna pri sprejemanju novih zakonov, ki pomembno posežejo v delovanje organizacije same in v njen odnos do uporabnikov storitev organizacije. Inštitucije znotraj javne uprave, predvsem državna uprava, koristijo skupen informacijski sistem MFERAC, ki pokriva finančno, računovodsko in plačno-kadrovsko področje. Sistem je zelo kompleksen in živ, kar pomeni stalno nadgradnjo in dopolnjevanje aplikacij. Manjše spremembe so predstavljene v sami aplikaciji z obširnimi navodili, pri večjih pa je potrebno usposabljanje na šolski različici programa. Omenjena usposabljanja so planirana takoj po končani nadgradnji sistema in so nujna za nadaljnje delo javnih uslužbencev. Ker so sredstva namenjena usposabljanju omejena, še več, vsako leto jih je manj, je opredelitev potreb nujna in mora biti racionalna. Vir informacij glede potreb po usposabljanju so lahko posamezniki, ki na rednih letnih razgovorih spregovorijo in izrazijo svoje potrebe in pričakovanja. Ta vir vsekakor spada med manj izkoriščene vire informacij. Letni razgovori so edinstvena priložnost, da zaposleni izrazijo svoje videnje in predvsem potrebe po usposabljanju za konkretno delo na svojem delovnem mestu.

Dermol (2010) navaja, da se pri prepoznavanju potreb velikokrat uporabijo problemski pristopi. Tak pristop pomeni analizo trenutnih težav in problemov, ki jih imajo zaposleni pri svojem delu in so povezani z njihovo trenutno delovno uspešnostjo oziroma neuspešnostjo. Nedoseganje pričakovanj, ki jih ima organizacija do zaposlenih povzročajo: pomanjkanje znanja, neobvladovanje veščin ali napačno povzemanje stališč, ki pridejo do izraza prav v težavah, ki jih ima organizacija. Da bi se izognili takim situacijam, moramo usposabljanja in izpopolnjevanja načrtovati vsaj za obdobje enega leta.

V skladu s 103. členom Zakona o javnih uslužbencih strategijo izobraževanja, usposabljanja in izpopolnjevanja določi vlada. Predlog strategije na podlagi strokovnih analiz pripravi Ministrstvo za notranje zadeve. Načrt izobraževanja, usposabljanja in izpopolnjevanja za posamezni organ določi predstojnik. Z njim se določijo vsebine izobraževanja, usposabljanja in izpopolnjevanja ter višina sredstev, ki so namenjena za nadaljnje izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje (Upravna akademija-usposabljanje in izpiti, 2014).

( Vir in dodatno branje na: http://porocevalec.ibs.si/sl/component/content/article/54-letnik-4-t-2/193-anica-rijavec-uenje-in-pomen-uenja-za-organizacijo)

Veselimo se skupaj z vami uspešnega poletja in uspešnega načrtovanja jesenih usposabljanj.

KOC TURIZEM 2

1.7.2021 POGLEJTE KAKO TO POLETJE SPODBUJAMO VSE, KI DELAJO V TURIZMU

Turizem smo ljudje. Spodbujajmo turizem. Letos še bolj kot kdajkoli prej. Na spletni konferenci KOC projekta KOC Turizem II so turistični strokovnjaki sem, ki delajo v turizmu zaželeli… Poglejte kaj…

KSENIJA FLEGAR, v.d. direktorica Direktorata za turizem, MGRT

VLADIMIR MILOVANOVIĆ, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS

SREČKO KOKLIČ, TGZS

ANA PRAPROTNIK, direktorica marketinga Sava Turizem d.d.

doc. dr. ALEŠ SEMEJA, direktor Adria turistično podjetje d.o.o. Ankaran

KARMEN ROPOŠA, Kempinski St. Moritz, Švica

MOJCA KRAŠOVEC, izvršna direktorica destinacije Bled, Sava Turizem d.d.

SIMONA KUDER, CPI – CENTER ZA POKLICNO IZOBRAŽEVANJE RS

ALEN MILOŠEVIČ, izvršni direktor destinacije Portorož, Sava Turizem d.d.

IZTOK LESKOVAR, ravnatelj SŠGT Celje

BARBARA POLAK TOMŠIČ, direktorica hotelov, Hotel Sava Rogaška d.o.o.

IGOR MAGDIČ, izvršni direktor destinacije Moravske Toplice, Sava Turizem d.d.

ANDREJ REGORŠEK, direktor gostinstva destinacije Moravske Toplice, Sava Turizem d.d.

LEA SEVŠEK BUTERIN, direktorica, Belvedere hoteli in turizem d.o.o.

MOJCA GOBINA MRAVLJE, MICE, Sava Turizem d.o.o.

VASJA ILEŠIČ, direktor, 5 Start d.o.o.

mag. SLAVKA GOJČIČ, GO-SpaS d.o.o.

DR. CLAUS-ARWED LAUPRECHT, CEO, EWI-EUROPEAN WELLNESS INSTITUTE, FRANKFURT Nemčija

MARIO PFEIFFER, PROKURIST, IOM, INNSBRUCK, Avstrija

30.6.2021 VSEM KADROM V TURIZMU ŽELIMO USPEŠNO POLETNO SEZONO

V nadaljevanju pa vam predstavljamo še misel, ki jo je v zaključku svojega prispevka na KOC Turizem II spletni konferenci podal Andrej Regoršek, direktor gostinstva v Termah 3000 v Moravskih Toplicah

23.6.2021 IZVEDLI SMO SPLETNO KONFERENCO KOC TRAJNOSTNI TURIZEM II

KOC Turizem II je organiziral spletno konferenco z več kot 20 sogovorniki, ki so razpravljali na temo krepitve kompetenc v turizmu v prihodnje. Dogodek bomo ponovili v spletni obliki v decembru 2021.

28.5.2021 OBVESTILO

KOC Turizem se je udeležil sestanka vseh KOC-ev, kjer je bilo sporočeno, da se neporabljena sredstva ne bodo prenašala v naslednja obdobja in da je bilo skupno porabljenih slaba polovica vseh sredstev namenjenih krepitvi kompetenc v okviru vseh KOC projektov.

21.12.2020 PRAZNIČNO VOŠČILO

30.10.2020 SPODBUJAMO USPOSABLJANJA NA DALJAVO

KOC Turizem se je znašel v času koronakrize znašel v zelo nehvaležni situaciji, ki pa tudi v prihodnje ostaja še naprej zelo nepredvidljiva. Ne glede na to, da smo zaradi ukrepov vlade RS bili primorani odpovedati načrtovan partnerski sestanek, pa se vse več aktivnosti seli v spletno okolje. Nekatere zadeve v oktobru so bile sicer bile izvedene še v živo in o njih lahko preberete tudi v oktobrskih Hotelskih razgledih, a verjamemo, da bo v prihodnje vse več takih, ki se bodo opogumili tudi za usposabljanja na daljavo. 

26.8.2020 SESTANEK PROJEKTNE PISARNE

Predstavniki projektne pisarne KOC Turizem  so se dne 26.8.2020 sestali na rednem mesečnem sestanku v Grand hotelu Primus na Ptuju. Ob pregledu tekočih aktivnosti so dorekli tudi scenarij naslednjega srečanja projektnega partnerstva o katerem bo več informacij sledilo že kmalu.

23.7.2020 SREČANJE TREH KOCEV

Predstavniki projektne pisarne KOC Turizem  so se dne 23.7.2020 udeležili srečanj s predstavniki projektne pisarne KOC Hrana in KOC IKT. Namen srečanja je bil najti skupne točke za sodelovanje, izmenjati dobre prakse in načrtovati projekte sodelovanja v prihodnje. Srečanje je bilo zanimivo in koristno, saj smo si izmenjali  kar nekaj uporabnih informacij, problematik v izvajanju projekta v trenutni situaciji in se dogovorili o medsebojnih aktivnostih v nadaljevanju izvedbe  projekta KOC.   Pregledali in izmenjali smo si seznam kompetenc in se dogovorili o sodelovanju na skupnih usposabljanjih in dogodkih posameznih KOC-ev.

29.6.2020 POLETNE AKTIVNOSTI

Spoštovani partnerji KOC Trajnostni turizem II,

pred nami je poletje in izzivi na področju turizma ostajajo podrejeni epidemiološki sliki v Sloveniji. Obveščamo vas, da projektna pisarna nemoteno deluje tudi v poletnih mesecih, v drugi polovici avgusta pa vas bomo povabili na spletni sestanek, kjer vam bomo predstavili tudi pester nabor jesenskih usposabljanj. Uspešno poletje in ostanite zdravi.

26.5.2020 HIGIENSKA PRIPOROČILA NIJZ ZA USPOSABLJANJA

Spoštovani partnerji KOC Trajnostni turizem II,

po dveh mesecih epidemije smo dočakali delno odpravljanje ukrepov, ki so bistveno ohromili izvajanje usposabljanj v okviru našega projekta Kompetenčnih centrov. Ponovno je dovoljeno zbiranje do 50 oseb, kar pomeni, da se ponovno lahko začnejo izvajati t.i. usposabljanja v živo. Seveda pa je potrebno spoštovati priporočila NIJZ v zvezi z izvajanjem usposabljanj. Priporočila so objavljena na spletni strani NIJZ in tukaj. Navodila so sicer za jezikovne in računalniške tečaje, ampak se lahko smiselno uporabljajo za vsa usposabljanja.

V naših spremenjenih navodilih smo med upravičena usposabljanja uvrstili tudi e-usposabljanja in nekateri izmed vas ste jih tudi že izvedli. Po naših navodilih so vsa e-usposabljanja upravičena, če ni možno usposabljanj izvesti v živo. To pravilo ostaja, kar pomeni, da če boste hoteli izvesti e-usposabljanje, boste morali navesti tehten razlog, zakaj usposabljanje v živo ni možno izvesti (med tehtne razloge spada tudi strah pred okužbo). E-usposabljanja, ki so napovedana in potrjena z naše strani, se seveda lahko izvedejo in so upravičena za sofinanciranje.

Naj vas tudi opozorimo, da smo se na projektu zaenkrat uspešno obranili zahtev, da nam znižajo sredstva, vendar z obljubo, da bomo izkoristili skoraj vsa sredstva, ki jih imamo na voljo za letos, kar pomeni, da bomo morali do konca oktobra izvesti večje število usposabljanj zaradi izpada zadnjih dveh mesecev.

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/preprecevanje_okuzb_jezikovni_tecaji.pdf

3.4.2020 E-USPOSABLJANJA V ČASU EPIDEMIJE

Spoštovani partnerji KOC Turizem II,

razmere v katerih smo se znašli so težke, še posebej za turizem, saj bo v času epidemije in še nekaj časa po njenem koncu turizem ena izmed najbolj prizadetih panog tako v Sloveniji kot v svetu.

Verjeti moramo, da bodo vladni ukrepi uspešno podprli gospodarsko okrevanje in truditi se bomo morali naprej, da bodo naše skupne zgodbe še naprej usmerjene v trajnostni razvoj turizma.

Sporočamo vam, da smo po nekajdnevnem usklajevanju z MDDSZ uspeli pripraviti posodobljena Navodila za izvajanje razpisa KOC 3.0.

Naj na kratko povzamemo bistvene spremembe, ki smo jih predlagali glede na krizne razmere in prilagojen način poslovanja.

  • Od uveljavitve Navodil (to je od srede) so poleg e-usposabljanj s področja digitalnih kompetenc upravičena tudi vsa ostala e-usposabljanja. To pomeni, da so upravičena ostala e-usposabljanja, ki bodo napovedana oziroma izvedena od včerajšnjega dne dalje. Za nazaj za ostala e-usposabljanja na žalost nismo uspeli pridobiti upravičenosti. Prav tako ostaja pravilo, da so e-usposabljanja upravičena, če ni možna izvedba usposabljanja osebno na lokaciji.
  • E-usposabljanja morajo prav tako biti napovedana v ISS kot ostala usposabljanja in so upravičena po potrditvi s strani sklada. Pri morebitni napovedi e-usposabljanj nam  navedite link do spletne strani/portala, kjer se bo izobraževanje izvajalo, da se lahko tudi iz  Sklada prijavijo na usposabljanje. To ne velja za usposabljanja, ki so namenjena posameznikom in/ali kjer je prijava možna šele po plačilu usposabljanja. Tam se samo navede spletno stran. Za e-usposabljanja veljajo enaka pravila kot za običajna usposabljanja, to je trajati morajo najmanj 4 pedagoške ure (skupaj), lahko pa trajajo dvakrat po 2 uri ipd.
  • Kar se tiče dokazil, pomeni, da eden izmed udeležencev ali tisti, ki izvaja usposabljanje, naredi printscreen med samim izvajanjem, kjer je razviden izvajalec in po možnosti ob strani seznam udeležencev (ni pa to nujno).

Upamo, da nam vse skupaj hitro mine in, da se kmalu vidimo v živo na skupnem usposabljanju, ki smo ga sicer imeli predvidenega v mesecu marcu, a nam je situacija prekrižala izvedbo.

25.3.2020 USKLAJEVANJA O E-USPOSABLJANJIH V ČASU EPIDEMIJE

Spoštovani partnerji, v obdobju epidemije smo. Preverili smo in e-usposabljanja v okviru KOC-a so res upravičena pod pogojem, da gre za digitalne kompetence, ki so navedene v vlogi, in v trajanju vsaj 4 pedagoških ur (lahko tudi večkrat po manj ur, skupaj pa mora biti 4 pedagoške ure). Trenutno še čakamo informacijo, ali bodo mehke veščine v obliki e-usposabljanj upravičene, kar pa zna trajati zaradi usklajevanj. 

25.3.2020 VABILO NA BREZPLAČNO ONLINE PREDAVANJE

Pozdravljeni partnerji KOC Trajnostni turizem II,

prišli smo v čas in situacijo, ki smo jo do sedaj poznali samo iz filmov in v čas, na katerega sploh nismo bili pripravljeni. Upamo, da ste vsi še zdravi oziroma tisti, ki ste zboleli in še morda boste/bomo zboleli, ta čas čim lažje preživimo.

V imenu projektne pisarne vam želimo čim uspešnejše premagovanje kriznih razmer v vašem  podjetju in veliko zdravja, ljubezni, razumevanja in strpnosti v krogu vaših družin.

Vam, ki trenutno garate v službah, ki so nujne, vam pošiljamo pozitivne vibracije, tisti, ki žal ne morete delati, ker nam virus tako narekuje, pa si vzemite trenutke tudi zase in svoje najbližje, #ostanidoma.

V nadaljevanju vam posredujemo obvestilo sklada o trenutni situaciji in o brezplačnem online predavanju, ki bo potekalo jutri. Vsebine so zelo koristne za premagovanje kriznih razmer.

03.03.2020 O KOC USPOSABLJANJIH V HOTELSKIH RAZGLEDIH

V marčevski številki Hotelskih razgledov smo objavili tri strani utrinkov naših KOC usposabljanj. 

25.2.2020 PUSTNI POZDRAV

Če potrebujete kaj kuharskega kadra, smo na ZFM specializirani in visoko izobraženi za varno ravnanje z živili. 

Lep pustni pozdrav

24.9.2019 PRVI SESTANEK PARTNERSTVA KOC TURIZEM II NA BLEDU

Na čudovit sončen dan se je na Bledu v prenovljenem hotelu Rikli Balance na prvem srečanju zbralo partnerstvo projekta KOC TURIZEM II. Projektna pisarna je pripravila pester program predstavitve projekta, aktivnosti, priporočil in smernic povezanih s kakovostjo. V zbrane pa je s predstavitvijo destinacije pozdravila tudi gostiteljica, direktorica ga. Mojca Krašovec.

PROJEKT SO OMOGOČILI: